EVA SUNDMAN

BILDKONSTNÄR

Måleriet – en hyllning till naturen

Varje dag oberoende av väder tar jag en promenad i naturen och de färger och former jag upplever tar jag med mig i mitt arbete. Jag fängslas av de små spännande miniatyrvärldar som man kan hitta nära marken, vackra färger och former i kombination som skapar små samhällen. Men även större vyer där ljuset kommer till sin rätt och ger en skön upplevelse låter jag mig inspireras av.

I mitt måleri vill jag hylla naturen och berätta om det jag ser och upplever. Jag vill genom mitt måleri påverka och uppmana till att se och uppleva det fascinerande som finns nära oss.

Jag målar för det mesta i olja men ibland i akryl.

Min historia

Jag är född 1966 och uppväxt i Nybro. Det var min morfar som visade mig de första stegen i måleri och så småningom började jag på målarkurs hos en konstnär.

När jag var ung så var det inte tal om att gå någon konstutbildning, jag vet faktiskt inte varför. När jag var 22 år utbildade jag mig inom trä och gick i skola i Skövde för att lära mig hantverket möbelrestaurering vilket bland annat inkluderade färglära och äldre måleritekniker och på så vis var lite besläktat med det jag egentligen var intresserad av. Därefter startade jag företag och tog jag emot möbler som jag restaurerade. Parallellt målade jag tavlor, dessa hängde jag på väggarna i verkstaden och på utställningar i närområdet.

För att få bättre inkomst tog jag så småningom tjänst i industrin, och arbetade bland annat som verktygsslipare. Men suget att skapa var för stort så efter att barnen, en dotter och en son, hade klarat sig igenom småbarnsåren, år 2007, sa jag upp mig och började studera. Först studerade jag konst på Konstskolan, Öland och sedan gick jag vidare till högskola inom design, valet av skola styrdes av att jag kunde bo kvar hos min familj. Designprogrammet innehöll både färglära, formlära och kroki och låg på så vis mycket nära mitt intresse. Examen var en konstnärlig kandidatexamen, vilken jag tog 2014. Sedan dess har jag arbetat som yrkesverksam konstnär.

Jag har ateljé högst upp i Klockmagasinet i Pukeberg i Nybro och är involverad i de olika konstprojekt som försiggår på platsen, vi är flera konstnärer på området.

Måleriet visar jag i ateljén och på utställningar. Jag tar uppdrag inom måleri och är kursledare i olje- och akrylmåleri.

Välkommen att följa mig på Facebook:
https://www.facebook.com/karbasen8/
och Instagram:
https://www.instagram.com/eva_sundman_art/