Eva Sundman

Min historia

Jag är född 1966 och uppväxt i Nybro. Det var min morfar som visade mig de första stegen i måleri och så småningom började jag gå på målarkurs.

När jag var 22 år utbildade jag mig inom trä och gick i skola i Skövde för att lära mig hantverket möbelrestaurering vilket bland annat inkluderade färglära och äldre måleritekniker. När jag var klar startade jag eget företag på Krutgården i Nybro, där tog jag emot möbler som jag restaurerade. Min syster hade företag som tapetserare och klädde om möbler, vi delade lokalen där vi både samarbetade och hade sällskap av varandra. Parallellt målade jag tavlor, dessa hängde jag på väggarna i verkstaden och visade offentligt i närområdet på olika platser när det fanns möjlighet, och sålde någon ibland.

Det var tufft att få det att gå runt ekonomiskt och för att få bättre inkomst tog jag efter några år tjänst i industrin, bland annat som verktygsslipare. Men suget att bli min egen och att få skapa var för stort så efter att barnen, en son och en dotter, hade klarat sig igenom småbarnsåren så sa jag upp mig och jag började studera, först konst och sedan vidare inom design. Jag tog examen 2014. Därefter designade jag några olika produkter i ibland annat glas och trä. Detta var både roligt och spännande men jag märkte att det var mycket svårt att hinna med att måla också. Jag var helt enkelt tvungen att välja en inriktning och jag tyckte att jag hade störst framgång inom måleriet och att det var det som gav mig mest glädje.

Numera är det måleriet som har största prioritet, samt bearbetning av foton av mina verk som jag låter trycka i olika varianter. Ateljén har jag högst upp i Klockmagasinet i Pukeberg i Nybro och jag är involverad i de olika projekt som försiggår på platsen. När jag har haft möjlighet har jag även genom kortare kurser förkovrat mig inom ämnet, det finns alltid mer att lära sig om man vill.

Måleriet visar jag i ateljén och på utställningar. Jag målar även beställningar, tar olika uppdrag inom måleri och har kurser i olje- och akrylmåleri i ateljéhus Pukeberg.

Måleriet

Jag har ett sug efter att experimentera och undersöka inom måleriet, detta gör att mina motivval till stor del varierar. Efter att ha arbetat med ett motiv och tillvägagångssätt ett tag behöver jag en paus för att komma vidare och då söker jag något annat projekt att arbeta med för att senare komma tillbaka till det första igen och återuppta det arbetet. Det sker en förändring/utveckling genom att låta tankarna och arbetet vila och detta förfarande upplever jag stimulerande och spännande och känner samtidigt en stor trygghet i att jag vet att lösningarna kommer om jag bara ger det sin tid. När jag tittar tillbaka på mina äldre målningar så ser jag att det är tidigare stadium på det som jag arbetar med idag.

Ett återkommande inspirationsområde är naturen och ofta vatten och dess föränderlighet.

Jag gillar utmaningen att försöka skapa ett spännande men ändå harmoniskt uttryck. Det är en undersökande lek att skapa i färger och kontraster och att blanda skarpa och luddiga konturer för att ge en vision av olika avstånd och därigenom få till ett 3-dimensionellt uttryck.

Min önskan är att dela med mig av min upplevelse av en plats eller situation, detta är en del av drivet i mitt måleri.

Namnet ”KARBASEN ART & DESIGN”s historia

Namnet på mitt företag ”Karbasen Art & Design” kommer sig av att min bostad har fastighetsbeteckningen ”Karbasen”. Det var på den platsen jag först gjorde i ordning en arbetsplats och valde då också namnet (inspirerad av möbelföretaget Norrgavels taktik till att välja företagsnamn!) Sedan dess har jag behållit namnet, jag använder det fortfarande ibland men numera för det mesta mitt artistnamn.

Själva ordet karbas känner kanske många till eller inte…beror kanske på hur gammal man är.. Själv har jag aldrig upplevt någon karbas som tur är. Karbas är en rotting som lärarna kunde bestraffa eleverna med om de ansåg att det behövdes. Skolaga förbjöds helt i folkskolestadgan från den 1 januari 1958.

Bostaden ligger bredvid en skola, där av namnet på fastigheten.

Välkommen att följa mig på Facebook:
https://www.facebook.com/karbasen8/
och Instagram:
https://www.instagram.com/eva_sundman_art/

bild 6 företaget ateljen bord