EVA SUNDMAN

Måleriet

Varje dag oberoende av väder tar jag en promenad i naturen och de färger och former jag upplever tar jag med mig i mitt arbete. Jag fängslas av de små spännande miniatyrvärldar som man kan hitta nära marken, vackra färger och former i kombination som skapar små samhällen. Men även större vyer där ljuset kommer till sin rätt och ger spännande uttryck inspireras jag av.

I måleriet utgår ifrån något jag har sett eller upplevt men ändrar både färg och form till mitt egna uttryck med hjälp av min fantasi.

Min historia

Jag är född 1966 och uppväxt i Nybro. Det var min morfar som visade mig de första stegen i måleri och så småningom började jag ta lektioner hos en konstnär, Josef Schott (1915 – 2009).

När jag var ung var det inte aktuellt att gå en konstutbildning. Vid 22 års ålder utbildade jag mig inom snickeri och lärde mig därefter hantverket möbelrestaurering. Detta yrke inkluderade färglära och äldre måleritekniker och var på så vis besläktat med mitt stora intresse för måleri och färg. Efter utbildningen startade jag företag inom detta område samtidigt som jag fortsatte att ta lektioner i konstnärligt måleri.  Målningarna visade jag i verkstaden och på utställningar i och runt Nybro.

För att förbättra min inkomst tog jag så småningom tjänst i träindustrin. Men min längtan efter att skapa var stor, så när våra barn kommit igenom småbarnsåren avslutade jag min anställning för att börja studera. Efter 2 år på Ölands konstskola, och sedan ytterligare 3,5 år på Designprogrammet, Linnéuniversitetet gick jag ut med en konstnärlig kandidatexamen, inriktning design. Jag arbetade några år med formgivning och äldre måleritekniker parallellt med konstnärligt måleri.

Numera arbetar jag enbart med konstnärligt måleri och är yrkesverksam bildkonstnär. Min ateljé finner man högst upp i Klockmagasinet, Pukeberg, Nybro.

Måleriet visar och säljer jag på sociala medier, i ateljén och på utställningar. Jag tar uppdrag inom måleri, säljer konstnärsfärger och är kursledare i olje- och akrylmåleri.

Välkommen att följa mig på Facebook:
https://www.facebook.com/karbasen8/
och Instagram:
https://www.instagram.com/eva_sundman_art/

Jag och mitt verk ”Meeting” på Nordic Art Center, Xiamen, Kina, 2019