EVA SUNDMAN

Måleriet

Varje dag oberoende av väder tar jag en promenad i naturen och de färger och former jag upplever tar jag med mig i mitt arbete. Jag fängslas av de små spännande miniatyrvärldar som man kan hitta nära marken, vackra färger och former i kombination som skapar små samhällen. Men även större vyer där ljuset kommer till sin rätt och ger spännande uttryck inspireras jag av.

I måleriet utgår ifrån något jag har sett eller upplevt men ändrar både färg och form till mitt egna uttryck med hjälp av min fantasi.

Min historia

Jag är född 1966 och uppväxt i Nybro. Det var min morfar som visade mig de första stegen i måleri och så småningom började jag ta lektioner hos en konstnär.

När jag var ung så var det inte tal om att gå på konstutbildning, jag vet faktiskt inte varför! När jag var 22 år utbildade jag mig inom trä och gick i skola i Skövde för att lära mig hantverket möbelrestaurering vilket bland annat inkluderade färglära och äldre måleritekniker och på så vis var lite besläktat med mitt intresse för färg och konstnärligt måleri. När jag kom hem igen startade jag ett företag och tog jag emot möbler som jag restaurerade. Parallellt målade jag tavlor, dessa visade jag i verkstaden och på utställningar i och runt Nybro.

För att förbättra min inkomst tog jag så småningom tjänst i träindustrin, och arbetade bland annat som verktygsslipare. Men suget efter att skapa var stort. När våra barn, en dotter och en son, hade klarat sig igenom småbarnsåren, år 2007, sa jag upp mig för att studera. Först några år på Ölands konstskola, och sedan ytterligare 3,5 år på Designprogrammet i Nybro, där jag bor. Valet av skola styrdes av att jag ville vara tillgänglig för familjen. Utbildningen innehöll färglära, formlära, kroki mm. 2014 gick jag ut med en konstnärlig kandidatexamen.

Numera är jag yrkesverksam bildkonstnär och har min ateljé högst upp i Klockmagasinet, Pukeberg i Nybro.

Måleriet visar och säljer jag på sociala medier, i ateljén och på utställningar. Jag tar uppdrag inom måleri och är kursledare i olje- och akrylmåleri.

Välkommen att följa mig på Facebook:
https://www.facebook.com/karbasen8/
och Instagram:
https://www.instagram.com/eva_sundman_art/

Jag och mitt verk ”Meeting” på Nordic Art Center, Xiamen, Kina, 2019